Το έργο Synthesis, μια νέα εικαστική επιτελεστική εγκατάσταση της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και του εικαστικού Βασίλη Γεροδήμου, καταπιάνεται με το πολυσύνθετο γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης και συσχετίζει τη διαδικασία παραγωγής του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα με την ίδια τη διαδικασία παραγωγής του συλλογικού έργου μέσα από μια σειρά συγκρούσεων, αντιφάσεων, αποριών, μεταπτώσεων και ανατροπών.

Η εικαστική εγκατάσταση ενεργοποιείται μέσα από μια σειρά «θραυσμάτων», επιτελεστικών δράσεων γύρω από την πολυσύνθετη και συνεχώς εξελισσόμενη έννοια της Επανάστασης. Αυτή η έννοια τείνει να αλλάζει ανάλογα με τα τεχνικά και τεχνολογικά μέσα που η ανθρωπότητα έχει στη διάθεση της. Στον πυρήνα της, όμως, χαρακτηρίζεται πάντα από την ευθραυστότητα της υλικότητας και τη σωματικότητα που συνοδεύει την ανθρώπινη υπόσταση. «Το σώμα παραμένει η διαρκής πραγματικότητα», γράφει η Αμερικανίδα χορογράφος Υβόν Ρέινερ σε δήλωση της ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ τον Μάρτιο του 1968.

Πάνω από 30 καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών συμπράττουν σε πραγματικό χρόνο στη δημιουργία ενός έργου που διαρκεί τρεις μέρες. Με τη μετατροπή της Εναλλακτικής Σκηνής σε χώρο εργαστηριακό, τα όρια μεταξύ «παρασκηνίου» και «προσκηνίου» γίνονται διαπερατά συνδυάζοντας το προσχεδιασμένο με το τυχαίο.

Με πρωταρχική συνθήκη την αδυναμία μας να «εξαντλήσουμε» την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, το Synthesis προτείνει μια διαδικασία δημιουργίας εν εξελίξει που οικοδομείται με διαφορετικά «υλικά». Τα μέλη της ομάδας οικειοποιούνται «θραύσματα» της Επανάστασης, τα σωματοποιούν και τα παρουσιάζουν με επίγνωση της αποσπασματικότητάς τους. Κάθε συντελεστής αναλαμβάνει ένα ή περισσότερα κομμάτια της συνολικής σύνθεσης, χωρίς να ακολουθεί μια κοινή λογική ή μέθοδο, και ο συνδυασμός τους δημιουργεί ένα συλλογικό «σώμα». Το παρόν και το παρελθόν συμπλέκονται, καθώς τα επιλεγμένα αρχειακά τεκμήρια, η ματιά των σύγχρονων ιστορικών, τα δημοτικά τραγούδια, τα ποιήματα, οι γκραβούρες κ.ά. χρησιμοποιούνται ως στοιχεία για τα νέα σκορ (οδηγίες), προκειμένου να οικειοποιηθούμε την ιστορία μας με τρόπο που να απαντά σε σύγχρονους προβληματισμούς (ανθρώπινα δικαιώματα, μετανάστευση, θέση της γυναίκας στην κοινωνία, φτώχεια κ.ά).

H εικαστική εγκατάσταση ενδυναμώνει τη συνειδητότητα του θεατή που καλείται να την ενεργοποιήσει με τη φυσική του παρουσία στο χώρο. Το έργο προτείνει μια καλειδοσκοπική ματιά καθώς ο επισκέπτης ενθαρρύνεται να κινηθεί μέσα στην εγκατάσταση, να καθορίσει τον χρόνο παραμονής του, να παρακολουθήσει το έργο από διαφορετικές γωνίες θέασης, να βιώσει διαφορετικές προσεγγίσεις που οδηγούν σε μια ελεύθερη σύνδεση των νοημάτων και εντέλει στη δημιουργία της δικής του προσωπικής σύνθεσης.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Αμαλία Τσεκούρα

περφόρμερ – ηθοποιός

Ανδριάνα Χαλκίδη

βοηθός επιμελητών

Αργυρώ Χιώτη

σκηνοθέτης

Armin Kurben

καλλιτεχνικός συνεργάτης

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

cinematographer

Αθηνα Παπαγιαννη

βοηθός καταγραφής

Βασίλης Γεροδήμος

εικαστικός

Bασίλης Σακκής

επιβλέπων κατασκευαστής

Βερενίκη Κοντοδήμου

φοιτήτρια- πρακτική

Βιργινία Μαστρογιαννάκη

εικαστικός – περφόρμερ

Γεωργία Mαυραγάνη

σκηνοθέτης

Γιώργος Ζυγούρης

περφόρμερ – ηθοποιός

Coti K.

μουσικοσυνθέτης

Δανάη Mπλέτσα

περφόρμερ – σοπράνο – συνθετης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΝΗΣ

web development

ΕΛΕΝΗ ΡΗΓΑ
επιμελητική σύμβουλος
 
Ερμής Mαλκότσης

περφόρμερ – χορογράφος

Εύη Σαουλίδου

περφόρμερ – ηθοποιός

Ερατώ Τζαβάρα

καταγραφή – σχεδιασμός web

Θοδωρής Αμπαζής

μουσικοσυνθέτης

Kάσση Kαφέτση

συντονισμός παραγωγής

Kitt Jonson

χορογράφος – περφόρμερ

Κωσταντίνος Ζωγράφος

περφόρμερ – ηθοποιός

Kωνσταντίνος Παπανικολάου

περφόρμερ

Kωνσταντίνος Ζβες

Αρχιτεκτ. Σχεδιασμός

Κωστής Κορωναίος

περφόρμερ – ηθοποιός

ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Βοηθός Σκηνοθέτη της Γεωργίας Μαυραγάνη

Mάρω Φασουλή

εικαστικός

Μαίρη Βόσσου

φοιτήτρια- πρακτική

Mηνάς Αντύπας

Ιστορικός μελετητής

Miguel Angel Melgares

καλλιτεχνικός συνεργάτης

Μπάμπης Μακρίδης

σκηνοθέτης

Νίκος Παπαδημητρίου

εικαστικός

Πωλίνα Kρεμαστά

περφόρμερ – χορογράφος

Ράνια Mαυρίκη

συντονισμός παραγωγής

Σοφία Mαυραγάνη

χορογράφος

Σταυρούλα Σιάμου

περφόρμερ – χορογράφος

Τάσος Παλαιορούτας

φωτιστής

Τζένη Αργυρίου

χορογράφος

Φώτης Σιώτας

μουσικοσυνθέτης

Χρήστος Χριστόπουλος

βοηθός σκηνοθέτη

Χριστιάνα Γαλανοπούλου

Σύµβουλος Δραµατουργίας Πρώτης Ερευνητικής Φάσης

Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ

Η παραγωγή του Synthesis υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την

Εθνική Λυρική Σκηνή για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

With the support of the Danish Arts Foundation